Smaskigt.se
Smaskigt.se

Logga in

Användarnamn eller e-post

Ditt lösenord Glömt?

Inget konto?
Bli medlem gratis

Sök efter:
Recept Ingr. Medl.

Tyck till

Hembakat eller köpebröd?

Köpebröd! Kladda med deg är inget för mig!

Det har ju hänt att jag bakat lite småfrallor förstås.

Det blir lite av båda delarna beroende på lust och tid.

Hembakat! Det finns inget som slår den doften!

[Visa resultat]

Chokladdoppade syltade citronskal

Portioner: 20 (byt: 1 2 3 4 5 6 8 10 12 15 20 )
Tid: minuter
Kategori: Godis,
Inlagt av:
Ursprung: Boken Choklad, mer av det goda

Ingredienser

4 st citroner välmogna
vatten
625 g socker
1 st vaniljstång
Nougat
100 g sötmandel eller solroskärnor
80 g florsocker
0.5 tsk citronsaft
Till doppning
200 g mörk choklad 66% eller Marabou mörk
Gör så här

Dag 1, Snabbsyltade citronskal
1. Skrubba citronerna med borste under rinnande vatten. Skåra dom runt om till 4 fält. Plocka bort skalet i 4 delar per citron.

2. Lägg skalen i en liter kokande vatten och koka dem i 5 minuter. Slå bort vatten och upprepa proceduren ytterligare 2 gånger för att få bort bitterheten i skalen.

3. Koka upp en halv liter vatten med 125 gram socker och lägg ner skalen i sockerlagen. Dela vaniljstången på längden och låt den sjuda med skalen i 15 minuter.

4. Tillsätt ytterligare 125 gram socker och låt sjuda i ytterligare 15 minuter, varefter proceduren upprepas tre gånger tills allt socker är använt.

5. Häll upp på glas och låt stå under lock tills nästa dag.


Dag 2, gör nougat
1. Sätt ugnen på 200°.

2. Skålla mandeln i kokande vatten i 1 minut och spola den kall i en sikt. Plocka bort skalen, lägg mandeln på en bakplåt och rosta den gyllenbrun i ugnen 5-10 minuter. Lägg över mandeln i en kastrull med florsockret och citronsaften och smält alltsammans till en guldgul nougat.

3. Häll upp allt på en bakduk att kallna. Krossa nougaten grovt med en kavel.


Färdigställ pralinerna
1. Låt citronskalen rinna av en timme på ett galler. Skär dem i 5mm breda strimlor och rulla dem i nougaten. Lägg dem på bakplåtspapper.

2. Temperera chokladen så här:
a) Finhacka chokladen.
b) Värm halva mängden till 48-50° över vattenbad.
c) Ta av från värmen och rör ner resten av chokladen.
d) Rör tills temperaturen är 27-28°.
e) Värm därefter upp den igen till 31-32°.

3. Doppa citronskalen med hjälp av en gaffel i chokladen och stryk bort överflödig choklad mot kanten av bunken. Lägg dem att stelna på bakplåtspapper.

Det här receptet är sparat av 13 medlemmar

(Håll musen över ett ord du inte förstår för eventuell förklaring)

© & Powered by: Smaskigt.se & LunchGuiden.nu & DalaDansen.se 2008 - 2019